Paški sir je gastronomska delicija otoka Paga koja se proizvodi isključivo od mlijeka paške ovce. Postoji u dvije varijante kao mladi paški sir - koji dozrijeva kraće i blaže je arome te svjetlije boje - i stari paški sir koji je pikantniji, tvrđi i tamniji.
Za specifičnu i prepoznatljivu slanost i aromu ovog sira zaslužni su jedinstveni uvjeti na otoku Pagu. Paške se ovce hrane aromatičnim biljem koje je oskudno ali karakteristično za pašku vegetaciju. To je samoniklo bilje izloženo i posolici koju s mora donosi bura u zimskim mjesecima. Zbog takve neobične prehrane paških ovaca njihovo mlijeko obiluje slanim aromama koje se posebnim postupcima dodatno naglašavaju prilikom proizvodnje paškog sira. Rezultat je sir jedinstvenog i prepoznatljivog okusa bogat aromom.
Istaknuti nastavljači tradicije proizvodnje paškog sira su sirana Gligora i Paška sirana koje redovno osvajaju nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima.
Paški sir Gligora na natjecanju u Nantwichu tri puta je osvajao zlatna odličja u konkurenciji 5000 sireva iz 27 zemalja.
Paški sir Paške sirane proglašen je 2017. godine najboljim ovčjim sirom na svijetu na natjecanju Global Cheese Awards u Somersetu u Velikoj Britaniji.
Ukoliko se želite upoznati s modernom tehnologijom proizvodnje i kušati paški sir sirane Gligora dođite u Kolan gdje možete razgledati njihov pogon od 9 - 17 svakog dana u periodu od 15. travnja do 1. studenog. Za grupe veće od 10 ljudi posjeti su omogućeni tijekom cijele godine uz rezervaciju.